Denden
~ Fa dandān دندان [çoğ.] 1. dişler, 2. Arap alfabesinde be, te, sin, ye gibi harflerin dişe benzeyen çıkıntıları < Fa dand دند diş = Ave dantan- a.a. << HAvr *dent- a.a. → aldente
Tarihte En Eski Kaynak
dendān "dişler" [ Sinan Paşa, Tazarrûname (1482) ]
"yazıda tekrar işareti, >>" [ (1930 yılından önce) ]
Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.
Kelime Kökeni
Farsça dandān دندان Daha fazla bilgi için "1. dişler, 2. Arap alfabesinde be, te, sin, ye gibi harflerin dişe benzeyen çıkıntıları" fiilinden alıntıdır. Farsça fiil Farsça dand دند "diş" sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen dantan- sözcüğü ile eş kökenlidir. Avestaca sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *dent- biçiminden evrilmiştir. aldente maddesine bakınız.
Ek Bilgi
Aynı HAvr kökten Eski Yunanca dóry/déndron, İngilizce tree (ağaç).Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, çoğul/çokluk hali, Türeme, Eşkökenlilik, Avesta, Aynı anlamda, Ses evrimi, Hintavrupa Anadili kategori veya etiketlerine bağlıdır. Denden ne demek?