Çarşı
~ Fa çārsū چار سو 1. dörtyol, 2. kent merkezinde dükkânların bulunduğu alan § Fa çār چار dört + Fa sū سو yön, yol (<< OFa sōk a.a. ) → çehar
Tarihte En Eski Kaynak
çārsū [ İrşadü'l-Mülûk ve's-Selâtîn (1387) ]
çārsū vulg. çārşū [ Meninski, Thesaurus (1680) ]
Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.
Kelime Kökeni
Farsça çārsū چار سو Daha fazla bilgi için "1. dörtyol, 2. kent merkezinde dükkânların bulunduğu alan" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça çār چار "dört" ve Farsça sū سو "yön, yol" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen sōk sözcüğünden evrilmiştir. ) çehar maddesine bakınız.
Ek Bilgi
Çarsû "dörtyol" demektir. Geleneksel Asya kültürlerinde çarşı kentlerinin çoğu, iki anayolun kesiştiği yerde kurulmuştur. Satıcı ve dükkânlar, kent merkezini oluşturan kavşak civarında yoğunlaşır.Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Bileşik kelime, Bileşik kelimenin devamı, Ses evrimi, Orta Farsça, Aynı anlamda kategori veya etiketlerine bağlıdır. Çarşı ne demek?