Çarşamba

Fa çaharşanbe چهرشنبه haftanın dördüncü günü § Fa çahar چهر dört Fa şabbe/şanbe شنبه Cumartesi günü (İbr/Aram şabāt/şabbətā שׁבּת/שַׁבְּתָא dinlenme günü, Cumartesi )  çehar, şabat

Tarihte En Eski Kaynak

çehar şembe [ ed. Borovkov, Orta Asya'da Bulunmuş Kuran Tefsirinin... (1300 yılından önce) ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Farsça çaharşanbe چهرشنبه z "haftanın dördüncü günü" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça çahar چهر z "dört" ve Farsça şabbe veya şanbe شنبه z "Cumartesi günü" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Farsça sözcük İbranice ve Aramice/Süryanice şabāt veya şabbətā שׁבּת/שַׁבְּתָא z "dinlenme günü, Cumartesi" sözcüğünden alıntıdır. ) Daha fazla bilgi için çehar, şabat maddelerine bakınız.

Ek Bilgi

Yedi günlük hafta düzeni MÖ 6. yy"dan itibaren Yahudi toplumundan, ortak Arami kültürü vasıtasıyla, çevre kültürlere yayılmıştır.

Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Bileşik kelime, Bileşik kelimenin devamı, İbranice ve Aramice ve Süryanice kategori veya etiketlerine bağlıdır. Çarşamba ne demek?