Çarşamba

Fa çaharşanbe چهرشنبه haftanın dördüncü günü § Fa çahar چهر dört Fa şabbe/şanbe شنبه Cumartesi günü (İbr/Aram şabāt/şabbətā שׁבּת/שַׁבְּתָא dinlenme günü, Cumartesi )  çehar, şabat

Tarihte En Eski Kaynak

çehar şembe [ ed. Borovkov, Orta Asya'da Bulunmuş Kuran Tefsirinin... (1300 yılından önce) ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Farsça çaharşanbe چهرشنبه z "haftanın dördüncü günü" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça çahar چهر z "dört" ve Farsça şabbe veya şanbe شنبه z "Cumartesi günü" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Farsça sözcük İbranice ve Aramice/Süryanice şabāt veya şabbətā שׁבּת/שַׁבְּתָא z "dinlenme günü, Cumartesi" sözcüğünden alıntıdır. ) Daha fazla bilgi için çehar, şabat maddelerine bakınız.

Ek Bilgi

Yedi günlük hafta düzeni MÖ 6. yy"dan itibaren Yahudi toplumundan, ortak Arami kültürü vasıtasıyla, çevre kültürlere yayılmıştır.

Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Bileşik kelime, Bileşik kelimenin devamı, İbranice ve Aramice ve Süryanice kategori veya etiketlerine bağlıdır. Çarşamba ne demek?

Mobil Uygulama

Uygulama marketlerindeki tamamen ücretsiz Etimoloji uygulamamızı indirebilirsiniz.

App StoreGoogle Play