Zemin
~ Fa zamīn زمين yer, toprak << OFa zamīk/damīk a.a. = Ave zam- a.a. << HAvr *ghem- a.a. → humus<sup
Tarihte En Eski Kaynak
zemin [ Aşık Paşa, Garib-name (1330) ]
ilm-i zemin "geometri" [ Meninski, Thesaurus (1680) ]
nevzemin "yeni toprak, şiirde modern stil" [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ]
zemindar "Hindistan'da toprak ağası" [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ]
hemzemin geçit "karayoluyla aynı düzlemde olan demiryolu kavşağı" [ c (1960) : ana caddeler üzerinde alt, üst ve hemzemin geçitlerde ]
Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.
Kelime Kökeni
Farsça zamīn زمين Daha fazla bilgi için "yer, toprak" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen zamīk veya damīk sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen zam- sözcüğü ile eş kökenlidir. Avestaca sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *ghem- biçiminden evrilmiştir. humus<sup maddesine bakınız.
Ek Bilgi
Pokorny 414 Hintavrupa Anadilinde *ghδem- biçimini önerir. Buna karşılık Watkins 20. Aynı kökten Latince humus, Eski Yunanca χthōn ve χamai, Rusça zemy (toprak, yer). || Hemzemin sıfatı modern dönemde muhtemelen Farsça hamzamān (eşzamanlı) deyimine benzetilerek türetilmiş Türkçe terimdir.Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Ses evrimi, Orta Farsça, Aynı anlamda, Eşkökenlilik, Avesta, Hintavrupa Anadili kategori veya etiketlerine bağlıdır. Zemin ne demek?