Sünnet
~ Ar sunna ͭ سنّة [#snn mr.] gelenek, adet, özellikle Peygamberin gelenek ve deyişleri < Ar sanna سنّ 1. dişledi, bıçak biledi, 2. yasa veya kural koydu = Ar sinn سنّ diş → sin
Tarihte En Eski Kaynak
"hitan" [ Mukaddimetü'l-Edeb (1300 yılından önce) : sunnet ḳıldı kendü özini ]
"peygamberin geleneği" [ Mukaddimetü'l-Edeb (1300 yılından önce) : anıŋ buyruḳınca, sunnetçe yörüdi ]
Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.
Kelime Kökeni
Arapça snn kökünden gelen sunnat سنّة Daha fazla bilgi için "gelenek, adet, özellikle Peygamberin gelenek ve deyişleri" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça sanna سنّ "1. dişledi, bıçak biledi, 2. yasa veya kural koydu" fiilinin ismi merresidir. Bu sözcük Arapça sinn سنّ "diş" sözcüğü ile eş kökenlidir. sin maddesine bakınız.
Ek Bilgi
Arapça sözcüğün nihai kaynağı eski Arap aşiret töresi uyarınca belli bir yaşa gelen erkek çocukların dişlerinin yontularak keskinleştirilmesidir.Kelime Telaffuzu
Sünnet kelimesiniz telaffuz edilişini Telaffuz sözlüğünden dinleyebilirsiniz, Sünnet nasıl telaffuz edilir? Öğrenmek ve dinlemek için oynat ikonuna basın.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Bu kelime telaffuzunu TRT Telaffuz sözlüğü sağlamaktadır.
Etiketler: Alıntı, Arapça, Arapça ism-i merre, Türeme, Eşkökenlilik kategori veya etiketlerine bağlıdır. Sünnet ne demek?