Peyda

Fa paydā/paydād پيدا/پيداد görünen, aşikâr, belli, ortaya çıkmış << OFa paitāk a.a. << EFa *pati-yāka- EFa patiy karşı, yüz yüze, ön (edat)  pey+

Tarihte En Eski Kaynak

[ ed. Borovkov, Orta Asya'da Bulunmuş Kuran Tefsirinin... (1300 yılından önce) ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Farsça paydā veya paydād پيدا/پيداد z "görünen, aşikâr, belli, ortaya çıkmış" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen paitāk sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Farsça yazılı örneği bulunmayan *pati-yāka- sözcüğünden evrilmiştir. Eski Farsça sözcük Eski Farsça patiy "karşı, yüz yüze, ön (edat)" sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için pey+ maddesine bakınız.

Ek Bilgi

Karş. Farsça pēşdast (avans, peşin para). ● Genel kural olarak 16. yy"dan eski Farsça alıntılarda Farça yā-yı mechul (yā harfi ile yazılan /ē/ sesi) Türkçede /e/ olarak korunmuş, 16. yy ve daha sonraki alıntılarda yazışa uygun olarak /ī/ tercih edilmiştir.

Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Ses evrimi, Orta Farsça, Aynı anlamda, Eski Farsça , Türeme kategori veya etiketlerine bağlıdır. Peyda ne demek?