Menkıbe
< Ar manāḳib مناقب [çoğ.] 1. yollar, geçitler, 2. bir kimsenin erdem ve kahramanlıklarını anlatan hikâye, epos < Ar manḳaba ͭ منقبة [#nḳb iz/m.] dar yol, dağ geçidi < Ar naḳb نقب delme, delip geçme, yol aşma, dağ aşma → nakip
Tarihte En Eski Kaynak
menkabe, çoğ. menakıb "epos, epope" [ TDK, Tarama Sözlüğü (1500 yılından önce) ]
Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.
Kelime Kökeni
Arapça manāḳib مناقب Daha fazla bilgi için "1. yollar, geçitler, 2. bir kimsenin erdem ve kahramanlıklarını anlatan hikâye, epos" sözcüğünden türetilmiştir. Arapça sözcük Arapça nḳb kökünden gelen manḳabat منقبة "dar yol, dağ geçidi" sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük Arapça naḳb نقب "delme, delip geçme, yol aşma, dağ aşma" sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır. nakip maddesine bakınız.
Ek Bilgi
Arapça sözcüğün sadece çoğulu “epos” anlamında kullanılır. Tekil sözcüğün aynı anlamda kullanımı Türkçeye özgüdür.Etiketler: Türeme, Arapça, çoğul/çokluk hali, Arapça ism-i zaman ve mekân kategori veya etiketlerine bağlıdır. Menkıbe ne demek?