Bihişt

Fa bihişt بهشت cennet << OFa vahişt a.a. Ave vahişta- [sup.] 1. en iyi, 2. Zerdüşt inancında erdemli yaşamın hedefi Ave vahya- iyi, güzel << HAvr *bhad-yo- a.a.

Tarihte En Eski Kaynak

bég "reis, şef, soylu kişi" [ Orhun Yazıtları (735) : beglik ogluŋun kul kıldıg, işilik kız ogluŋun küŋ kıldıg [beylik oğlunu kul kıldık, hanımlık kızını cariye kıldık] ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Farsça bihişt بهشت z "cennet" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen vahişt sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde vahişta- "1. en iyi, 2. Zerdüşt inancında erdemli yaşamın hedefi" sözcüğünden alıntıdır. Avestaca sözcük Avesta (Zend) dilinde vahya- "iyi, güzel" sözcüğünün abartı (superlative) halidir. Avestaca sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *bhad-yo- sözcüğünden evrilmiştir.

Ek Bilgi

Avestaca sözcük Sanskritçe vásişṭa वसिष्ठ (en iyi) ve İngilizce best ile eş yapıdadır. Aynı kökten bihter (daha iyi), behzâd (iyi-soylu). || Zerdüşt inancındaki yeri için karş. Yasna 30.4.

Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Ses evrimi, Orta Farsça, Aynı anlamda, Avesta, abartma, Türeme, Hintavrupa Anadili kategori veya etiketlerine bağlıdır. Bihişt ne demek?