Bihişt

Fa bihişt بهشت cennet << OFa vahişt a.a. Ave vahişta- [sup.] 1. en iyi, 2. Zerdüşt inancında erdemli yaşamın hedefi Ave vahya- iyi, güzel << HAvr *bhad-yo- a.a.

Tarihte En Eski Kaynak

bég "reis, şef, soylu kişi" [ Orhun Yazıtları (735) : beglik ogluŋun kul kıldıg, işilik kız ogluŋun küŋ kıldıg [beylik oğlunu kul kıldık, hanımlık kızını cariye kıldık] ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Farsça bihişt بهشت z "cennet" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen vahişt sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde vahişta- "1. en iyi, 2. Zerdüşt inancında erdemli yaşamın hedefi" sözcüğünden alıntıdır. Avestaca sözcük Avesta (Zend) dilinde vahya- "iyi, güzel" sözcüğünün abartı (superlative) halidir. Avestaca sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *bhad-yo- sözcüğünden evrilmiştir.

Ek Bilgi

Avestaca sözcük Sanskritçe vásişṭa वसिष्ठ (en iyi) ve İngilizce best ile eş yapıdadır. Aynı kökten bihter (daha iyi), behzâd (iyi-soylu). || Zerdüşt inancındaki yeri için karş. Yasna 30.4.

Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Ses evrimi, Orta Farsça, Aynı anlamda, Avesta, abartma, Türeme, Hintavrupa Anadili kategori veya etiketlerine bağlıdır. Bihişt ne demek?

Mobil Uygulama

Uygulama marketlerindeki tamamen ücretsiz Etimoloji uygulamamızı indirebilirsiniz.

App StoreGoogle Play